Menu Sluiten

Nieuws

Nieuwspagina

Op 26 februari start onze puppycursus weer mits er voldoende inschrijvingen zijn. Onze puppycursussen zijn geschikt voor werkhonden en huishonden. De cursus wordt op zondagmorgen gegeven en start om 11.30 uur. Voor informatie ben je altijd welkom op zondagmorgen maar mailen kan ook via hogevaart@gmail.com of bel met 06-11903632.

hogevaartslide-1
DSC_0313 (2)
DSC_0471 (2)
IMG-20230108-WA0002


8 januari 2023 zijn onze cursussen weer begonnen. We hebben nog plek voor nieuwe bazen en hun hond. Instromen is op elk moment mogelijk. Wij geven onze cursussen op zondagmorgen vanaf 10.30 uur. Zowel werkhonden als huishonden zijn welkom. Na de les hebben we alle tijd om advies te geven op vragen.


De Leden en het bestuur van NBG Vereniging de Hoge Vaart wensen iedereen een gelukkig, gezond en gelukkig nieuwjaar


Ook dit jaar hebben we met z’n alle Pasen gevierd.

(klik op de foto voor meer foto’s)


De foto’s zijn er!

De foto’s van het examen op 3 april staan online.

Klik op de foto’s om ze allemaal te zien.


Examen dag

IGP / VZH

3 April is er een IGP- en VZH-examen op NBG vereniging de Hoge Vaart.

Keurmeester: Dhr. Aad Broekhuizen.

Pakwerker: Patrick de Beuse

Spoorlegger: Patrick de Beuse

Examenleider: Cor de Beuse


Puppycursus

Nu de Coronamaatregels versoepeld worden gaan we starten met onze vernieuwde puppycursus. Deze start as zondag 30 januari vanaf 11.30 uur en duurt tot 12.00 uur. De pupjes zijn welkom vanaf 8 weken mits ze hun eerste prikje hebben gehad. Tijdens onze cursus staat de band tussen baas en pup- en socialisatie centraal. Daarom zijn we na de cursus altijd bereid tot het beantwoorden van vragen. Zondag staat de koffie klaar. Komt u kijken? De eerste les is altijd gratis.

Heeft u vragen of wilt u zich opgeven? Dit kan via onze contactpagina of telefonisch via telefoonnummer: 06-81591594


“In Memoriam”

Herrie ter Beek

 Op 11 januari bereikte ons het droeve bericht dat Herrie ter Beek is overleden.

Herrie die tot het laatste moment de regie voerde over zijn leven en dit deed  op de voor hem zo kenmerkende eigenzinnige wijze.

Hij was een man die alom gewaardeerd werd om zijn grote deskundigheid op het gebied van de africhting van honden.

Maar ook en vooral om de wijze waarop hij vorm en inhoud heeft gegeven aan het begrip; “Zorg goed voor de club en voor elkaar”.

Nooit was hij te beroerd om gevraagd dan  wel ongevraagd mensen te adviseren bij het africhten van hun hond. Met vaak opmerkelijk positieve resultaten.

De wijze waarop hij dit deed was weliswaar niet altijd even diplomatiek verantwoord maar wel helder en eerlijk. Waarmee hij africhters stimuleerde en motiveerde.

Het resultaat daarvan was dat africhters opgewekt en vol goede moed hun weg konden vervolgen.

Wij zullen hem blijven herinneren als een toegewijde, behulpzame man met een blijmoedige kijk op het leven. Waarop zelden tevergeefs een beroep werd gedaan.

Namens de leden van Hondensport vereniging de Hoge Vaart.

.

De leden van de vereniging hebben Herrie postuum benoemd tot erelid van de vereniging.

.


Het bestuur en de leden van de Hoge Vaart wensen iedereen een gelukkig en gezond nieuwjaar.

Hierbij enkele tips om uw hond en (kat) te helpen bij vuurwerkangst.

Tips om honden te helpen tijdens feestelijke tijd

Op een of ander moment scheppen alle baasjes van huisdieren op hoe je hond weet dat je bent aangekomen, nog voordat je aanbelt. We hebben allemaal de oren van onze hond ineens ophooggaan, ook al heb jij geen zwak geluid gehoord.Het gehoor …
Honden hebben een gevoelig gehoor; ze kunnen geluiden vier keer verder horen dan wij. Ze kunnen hogere frequentie geluiden horen en weten waar het vandaan komt. Ze kunnen zelfs geluiden onderscheiden – daarom weten ze wanneer uw auto is gearriveerd!
Mensen kunnen geluiden horen die trillen met minder dan 20.000 trillingen per seconde (20.000 Hz), terwijl honden geluiden tot 50.000 trillingen per seconde (50.000 Hz) kunnen horen. Bovendien? Bij hoge frequenties kunnen honden veel zachtere geluiden horen. Zo kunnen ze zelfs geluiden horen die niet door mensen kunnen worden gehoord (minder dan 0 decibel).
De anatomie van hondenoren …
Hondenoren worden bestuurd door 18 spieren, terwijl onze oren worden bestuurd door slechts zes spieren. Dat verklaart waarom we onze oren niet veel kunnen bewegen, terwijl onze honden hun oren in de richting van het geluid kunnen bewegen. Om beter te horen, kantelen en roteren ze zelfs hun oren zodat geluid het binnenoor efficiënt bereikt.
Het nadeel …
Hoewel het een verbazingwekkende kracht van onze honden is, is het ook een punt van zorg. Honden kunnen gestrest raken door geluiden die ze horen. Ooit afgevraagd waarom uw hond wegloopt wanneer u de stofzuiger inschakelt of wanneer een boormachine is ingeschakeld. Het is omdat ze veel luider voor hen klinken vanwege hun gehoorvermogen.
Hun probleem vermenigvuldigt zich wanneer mensen vuurwerk afsteken tijdens de feestdagen. Mijn huisdier Rocky wordt zo ellendig tijdens feestelijke tijd dat hij stopt met eten en dierenarts een aantal kalmerende middelen moet voorschrijven om zijn zenuwen te kalmeren. Het kan hetzelfde zijn voor andere honden ook.
Hoe kijken honden naar eindjaarsfeesten?
Vanuit het perspectief van een hond lijkt geknal op een bom. Ze worden bang van hard geluid en proberen soms op te raken. Sommige honden raken verdwaald in de razernij, terwijl weinigen zelfs bij een ongeval betrokken raken en gewond raken. Ze worden nerveus, stoppen met eten en schieten zelfs terug op mensen.
Het lot van zwerfhonden is nog erger. Ze verstoppen zich onder de auto’s of andere geparkeerde voertuigen.

Tips om honden te helpen tijdens feestelijke tijd
Scheld uw hond niet uit en straf hem niet:
 Als uw hond bang is voor harde geluiden, moet u hem niet uitschelden of straffen. Hij is al gestrest, het zal alleen maar toevoegen aan zijn stress.
Vermoei uw hond: als uw hond moe is, heeft hij meer kans om te slapen. Dus, voordat mensen beginnen met het afsteken, vermoeit u uw hond. Neem hem mee uit voor een lange wandeling, laat hem rennen, laat hem energie spenderen.
Geef hem een ​​zware maaltijd: honden hebben de neiging om hun eetlust te verliezen als ze bang zijn. Geef hem een ​​zware maaltijd zodat hij rustig kan slapen.
Gevoelig maken voor harde geluiden: je moet het proces ruim voor feestdagen starten. Introduceer hem langzaam en geleidelijk aan harde geluiden met het gebruik van opgenomen geluiden. Verhoog de luidheid geleidelijk naarmate uw hond eraan gewend raakt.
Houd ze binnen: houd uw hond gedurende deze tijd altijd binnen. Laat hem nooit onbeheerd achter.
Houd deuren en ramen gesloten: houd deuren en ramen gesloten om de intensiteit van het geluid te verminderen.
Leg tapijt op de vloer: leg tapijten of kussens op de vloer om trillingen van harde geluiden te verminderen, zodat uw huisdier erop kan zitten.
Geef hem een ​​traktatie / speelgoed: leid hem af door hem zijn favoriete traktatie of speelgoed te geven.
Laat hem rusten: als uw hond ervoor heeft gekozen onder het bed te gaan zitten, laat hem dan met rust. Dwing hem niet om naar buiten te komen.
Stel hem gerust: raak niet in paniek bij het zien van zijn reactie. Wees opgewekt, speel met hem en stel hem gerust dat alles goed komt.
Geef hem schoon drinkwater: mogelijk moet u hem eraan herinneren om van tijd tot tijd water te drinken.
Plaats een identificatielabel om zijn nek: uw contactgegevens moeten op de tag staan, voor het geval uw hond in deze periode verdwaalt.
Praat met uw dierenarts: als u denkt dat uw hond erg gestrest is, praat dan met uw dierenarts. Hij kan hem helpen met een aantal kalmeringsmiddelen of kalmerende middelen.
Wees er voor hem: laat hem niet alleen tijdens deze periode. Hij heeft je dicht bij hem nodig.
Help de zwerfhonden ook: geef ze indien mogelijk gedurende deze tijd onderdak. Help ze als je ze gewond of bedroefd vindt.
Begin bewust te worden van vuurwerk in uw omgeving: Vertel het verder. Laat mensen de nadelen van knallend vuurwerk begrijpen.

Bron: Champ.


Het bestuur en de leden van de Hoge Vaart wenst iedereen fijne kerstdagen en een gezond en sportief 2022.


Gevaren en aandachtspunten tijdens de feestdagen

Het is december en de feestdagen staan voor de deur. Omdat het een feestmaand is worden huizen vaak prachtig versierd en de lekkerste maaltijden worden klaar gemaakt. Er liggen veel gevaren en vergiftigingen voor uw dier op de loer dus wees hier alert op! Hieronder vindt u een lijst met de meest voorkomende planten, etenswaren en decoratie tijdens de maand december.


Planten

 • Kerstster
  De kerstster is misschien wel de bekendste kamerplant rondom de kerstdagen. De melk van de kerstster is hetgeen zo giftig is. Wanneer uw hond of kat dit binnen krijgt gaan ze overmatig speekselen door irritatie van het mondslijmvlies, acuut braken, krijgen ze diarree en kunnen in het ergste geval toevallen krijgen. Neem daarom altijd contact met uw dierenarts op.
 • Maretak
  Ook wel bekend als de Mistletoe, is zeer giftig voor uw hond of kat. Als uw hond of kat de witte besjes in neemt dan gaan ze speekselen, krijgen ze diarree, gaan ze braken en krijgen zenuwstoornissen. Als er een grote hoeveelheid wordt ingenomen kan het zelfs dodelijk zijn.
 • Hulst
  De rode besjes van de Hulst geven dezelfde problemen als de besjes van de maretak. Ook hierbij zal u zien dat er overmatig wordt gespeekseld, ze gaan braken, krijgen diarree en zenuwstoornissen.
 • Taxus
  Van de Taxus zijn de naalden en zaden zeer giftig. Bij een kleine inname kan het al dodelijk zijn. De eerste symptomen die u zult waarnemen zijn speekselen, braken en trillen. Ook kunnen ze er hartritmestoornissen van krijgen.
 • Kerstroos
  De Kerstroos geeft irritatie aan huid en slijmvliezen en bij inname irriteert het de slokdarm van uw hond of kat. Dit kan klachten geven als braken en veel speekselen.
 • Dennenaalden
  De naalden van de kerstboom zijn giftig voor uw hond of kat. Bij inname kunnen de naalden de slokdarm en darmwand beschadigen en zelfs perforeren. Ook naalden die in de waterbak terecht komen kunnen het drinkwater vergiftigen. Ververs het drinkwater en let altijd op dat uw huisdier niet water drinkt uit de bak waar de kerstboom in staat. De ziekteverschijnselen die ontstaan zijn braken, diarree, slijmvliesontsteking in de bek en keel en sloomheid. Wees ook altijd alert met kerststukjes waar naalden vanaf kunnen vallen.
 • Amaryllis
  De Amaryllis geeft bij honden en katten maag-darm problemen. Hierbij moet u denken aan braken en diarree. Ze krijgen last van krampen en kunnen zich heel beroerd voelen. De bol en de plant geven beiden deze klachten.

(bron: Champ)


Tot onze grote spijt, maar zeker zeer begrijpelijk, moeten wij u mededelen dat de NRK regio 3 geen doorgang kan vinden op 21 & 22 maart, ivm het Coronavirus!

Deze kampioenschappen zullen op een latere datum worden gehouden, waarbij er, in samenspraak met de NBG, rekening zal worden gehouden met reeds geplande (inter)nationale wedstrijden.

Wij zullen u via deze pagina op de hoogte houden!